Хиляди жители на Източна Ява в Индонезия остават нащрек, след като изригването на най-високия вулкан на острова Семеру накара властите да наложат 8-километрова забранена зона и принудителна евакуация на цели села, отбелязва Reuters.

Регионалната агенция за търсене и спасяване разположи екипи в най-засегнатите райони близо до планината Семеру, за да оценят щетите, обясни Толиб Вателехан, говорител на Басарнас, пред агенцията.

"Вчера нивото на валежите беше високо, което доведе до падане на целия материал от върха на планината. Но днес, засега, няма дъжд, така че е относително безопасно", каза той.

Няма съобщения за жертви и не се стигна до прекъсване на въздушния транспорт.

3676-метровият вулкан изригна в 14:46 часа местно време в неделя. Кадри, заснети от местни жители, показват как планината Семеру изхвърля гигантски облак сива пепел високо над кратера си, който по-късно поглъща планината и околните оризища, пътища и мостове. Видео, разпространено от Министерството на околната среда в социалната мрежа "Туитър“, показва пирокластичен поток от лава, камъни и горещи газове, бликащи по планинския склон.

Хората избягаха от изригването на мотоциклети, като почти 2500 души бяха принудени да се евакуират, съобщиха властите.

Индонезийската агенция за вулканология и смекчаване на геоложките опасности в неделя повиши нивото на тревога за планината Семеру до най-високото. Агенцията също така издаде предупреждение към жителите да не се приближават на по-малко от 8 км от върха или на 500 метра от бреговете на реката поради рискове от потоци лава.

Семеру изригна миналата година, убивайки повече от 50 души и прогонвайки хиляди други.

Изригването, на около 640 км източно от столицата Джакарта, следва поредица от земетресения в западната част на Ява, включително едно от миналия месец, при което загинаха повече от 300 души.

Индонезия е една от най-податливите на бедствия нации на земята, отбелязва агенцията. Страната има най-голямото население в света, живеещо в близост до вулкани, включително 8,6 милиона в рамките на 10 км от тях.