Съюзниците в НАТО имат различни мнения относно доставката на танкове за Украйна, което показва зараждащото се разделение в Северноатлантическия алианс. Тази оценка направиха колумнистите на The New York Times Дейвид Сангър и Ерик Шмит в статия, публикувана в петък на сайта на изданието.

Обемите на оръжейни доставки за Киев от западни страни свидетелстват, според авторите, че "НАТО остава единен“. "Междувременно малки, но значими пукнатини стават твърде видими“, посочват наблюдателите.

Мненията на членовете на Северноатлантическия алианс се различават по въпросите за "стратегията на НАТО за следващата година и подкрепата за Украйна през следващите няколко месеца“. По-голямата част от споровете се провеждат при закрити врата, но тази седмица нетърпението на Великобритания към сегашния темп на доставки и нежеланието на Германия да предостави танкове Leopard 2 стана публично известно.

Представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън на свой ред са били "очевидно разстроени" от начина, по който преминаха преговорите им с германските им колеги тази седмица. "Но там [във Вашингтон] смятат, че истинските страхове на [германския канцлер Олаф] Шолц са свързани с факта, че светът, според него, не е готов да види германски танкове близо до руската граница, което би било напомняне за нацистката инвазия през Втората световна война“, коментират Сангър и Шмит.

В сряда вестник Suddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, съобщи, че Шолц е информирал Байдън в телефонен разговор, че ФРГ ще се съгласи да разреши доставката на Leopard 2 на Киев само при условие, че САЩ предоставят на Украйна танкове Abrams. В петък представител на германския кабинет отрече тази информация, като отбеляза, че правителството не разполага с данни за официални искания за реекспорт на германски танкове на територията на бившата съветска република.