Обединеното кралство е сформирала тайна работна група за закупуване на оръжия за Украйна в различни страни по света, съобщава американският вестник The New York Times.

Миналия юни Обединеното кралство е сключило споразумение с Пакистан за закупуване на 40 000 артилерийски и реактивни снаряди, произведени от местни заводи. Съгласно условията на сделката, Лондон ще плати на румънски брокер да закупи пакистанско оръжие, показват документите. В официалните документи по споразумението се посочва, че оръжията ще бъдат прехвърлени от Пакистан във Великобритания, без да се споменава Украйна.

Отбелязва се, че други западни страни също полагат различни усилия за снабдяване на Украйна с оръжия и боеприпаси на фона на изчерпването на техните собствени запаси. Особено внимание се отделя на търсенето на съветски и руски боеприпаси, тъй като значителна част от украинската армия все още използва такива.

NYT съобщава, че значително са увеличили производството на оръжия от старите оръжейни заводи в България. В резултат износът на оръжие от България надхвърли 3 милиарда долара през 2022 г., пет пъти повече от 2019 г. Предполага се, че по-голямата част от оръжията и боеприпасите са отправени в Украйна.

Други западни страни също полагат различни усилия, за да осигурят на Украйна оръжия и боеприпаси на фона на изчерпването на техните собствени запаси. Особено внимание се отделя на търсенето на съветски и руски боеприпаси, тъй като значителна част от украинската армия все още използва такива.

САЩ също се опитват да привлекат предприятия в Босна и Херцеговина и Сърбия към производството на боеприпаси от съветски тип. Няколко страни, като Чешката република, вече са прехвърлили такива в Украйна.

САЩ, заедно със съюзници и партньори, полагат ежедневни усилия за намиране или производство на подходящи боеприпаси за оръжия, използвани от Украйна срещу руската агресия.

Германската компания Rheinmetall планира до юли да започне трансфер на боеприпаси за зенитни оръдия Gepard собствено производство в Украйна

Западните съюзници се съгласиха и да увеличат производството на боеприпаси.