Този месец руските войски пробиха границата между Русия и Украйна и напреднаха към Харков. Военни анализатори твърдят, че Русия не разполага с достатъчно войски, за да превземе града, но може да напредне в обсега на артилерията, което ще доведе до още по-голям приток на бежанци, пише The New York Times.

Докато руските войски си връщат земята, от която бяха изтласкани в края на 2022 г., украинската армия възприе стратегия за бавно отстъпление към по-укрепени позиции.

"Въпреки че тази стратегия едва ли е идеална – и отчетите на командири и войници показват, че Украйна я е приложила с някои грешки – тактиката на отбрана при отстъпление на малки стъпки позволява на по-слабите сили да нанесат значителни загуби на нападателите. Нападателите трябва да щурмуват редица позиции, които се придвижват напред, непрекъснато пробиват прикритието и се излагат на артилерийски обстрел“, пише изданието.

Украйна, с недостиг на войски и боеприпаси, беше принудена да използва тази стратегия поради необходимост, след като руските войски превзеха град Авдеевка през февруари, отбелязва NYT.

"Руската тактика се промени радикално в сравнение с 2022 г.“, казва капитан Петър Левковски, началник-щаб на оперативния батальон на 13-та украинска бригада. След това, според него, "те дошли в колони, тръгнали към Харков, защото смятали, че ще ги очакват“.

Сега, според военния, руснаците "стрелят с артилерия на големи разстояния, унищожават всичко, след което започват нападение на малки групи, но в големи количества, от различни посоки“.

"Генералите ще играят на догадки, зависи от това колко войници ще изпратят и двете страни. За Украйна това изчисление означава преместване на защитници от други потенциални цели на атаката“, пише изданието.

"Войната е интерактивна“, казва Йохан Норберг, старши анализатор на отбраната в Шведската агенция за отбранителни изследвания, "Това, което правят или не правят украинците, е също толкова важно, колкото и това, което правят руснаците“. превземането на Харков ще изисква от Русия "не няколко хиляди, а стотици хиляди“ войници. При това, според него, превземането на Харков ще изисква от Русия "не няколко хиляди, а стотици хиляди“ войници.