Хуманитарни групи и цивилни няма да могат да влизат в Бахмут от понеделник, съобщи украинската армия, тъй като боевете продължават да се засилват в продължилата месеци кампания на Русия за превземане на стратегическия град в Източна Украйна, пише The New York Times.

Украинската армия заяви, че вече няма да допуска групи за помощ в града поради опасността от уличните боеве. Забраната за достъп на доброволци може да предполага прелюдия към украинско изтегляне, въпреки че украинската армия настоява, че запазва контрола над града, може да снабдява войските и може да евакуира собствените си ранени.

След месеци на нестихващи бомбардировки руските сили, включително както редовни войски, така и наемници от частната военна компания Вагнер, сега изглежда са обкръжили Бахмут от три страни. Украинските военни обясняват, че уличните боеве са започнали в два квартала и че единственият останал път, който украинските сили използват, за да получат достъп до града, е под руски обстрел.

Говорейки във видео обръщение, публикувано онлайн, украински командир с прякор Мадяр заяви, че забраната за хуманитарни организации да влизат в Бахмут е необходима, тъй като битките сега "излагат на опасност дори доброволци, които идват тук с добри намерения да помогнат“.

Решението да се затвори достъпът до града за хуманитарни групи предполага, че украинските военни не могат да осигурят безопасността дори райони в града, които в продължение на месеци са били смятани за относително сигурни, като кварталите на западния бряг на река Бахмутка, които бяха по-далеч от обхвата на руските артилерийски удари. Това беше още една индикация, че руските сили се доближаваха до превземането на града.

Украйна превърна Бахмут, средно голям град в района на Донбас с население от около 70 000 души преди войната, в символ на своята упорита съпротива срещу руското нападение в Източна Украйна. Градът лежи в руини и там остават само няколко хиляди цивилни, но това е важна награда за руския президент Владимир Путин, който изпрати войски в битката за град, смятан за ключов за заявената от него цел да превземе цялата област Донбас в Източна Украйна, отбелязва NYT.

Украинските военни съобщиха, че са отблъснали 19 атаки на Бахмут през последните 24 часа, заяви в интервю в понеделник полковник Сергей Черевати, говорител на източното военно командване на Украйна.

"Бахмут е епицентърът на атаката на врага и затова ситуацията е критична“, каза той, но добави, че не е достигнат преломен момент. Бахмут, твърди той, "е под украински контрол“.

Руските сили изпращат малки части, които се вмъкват в града, разказва полковник Черевати, но по думите му те все още не са се закрепили. Украинската армия продължава да "нанася тежки загуби в личния си състав на врага“, твърди той, предполагайки, че силите на Киев ще продължат да се бият в обхванатия от битка град.

"Бахмут беше, е и остава украински – това е нашият основен лозунг“, заяви Мадяр, говорейки по време на това, което характеризира като затишие в артилерийския обстрел в неделя, въпреки че на записа можеха да се чуят повтарящи се експлозии.

В оценка на бойното поле в понеделник Rochan Consulting, аналитична група, базирана в Полша, отбеляза, че руските сили са нахлули в Бахмут от север и юг през последните дни, превземайки село Красна гора. Градът може да падне още тази седмица, прогнозира групата.