Лидерите на страните от НАТО се събират на среща на върха във Вашингтон през юли, за да отбележат 75-ата годишнина от създаването на организацията. Украйна разчиташе на официална покана за членство в Алианса, но това едва ли ще се случи в рамките на това събитие, коментират официални лица от Запада пред американския вестник The New York Times.

Поради тази причина в НАТО се опитват да намерят някакво средно положение, за да покажат, че подкрепя Украйна "в дългосрочен план“, но остава неясно какво точно ще бъде то, отбелязват високопоставени служители.

САЩ и Германия продължават да се противопоставят на отправянето на покана към Украйна за започване на преговори за членство в хода на срещата във Вашингтон. Същата бе и позицията им на миналогодишната среща на върха във Вилнюс. Двете държава настояват въпросът да бъде премахнат от дневния ред на срещата през юли. Те обаче искат да представят пред Украйна конкретни задължения, които тя може да изпълни.

"Опитите да се определи ясно какви условия трябва да изпълни Украйна, за да започне преговори с НАТО, все още не са напреднали“, отбелязва изданието.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи две предложения на среща тази седмица за продължаване на подкрепата за Украйна, които той се надява да бъдат одобрени навреме за срещата на държавните ръководители на Алианса във Вашингтон през юли.

Първото му предложение е не САЩ, а НАТО да отговаря за координирането на даренията и доставките на оръжия за Украйна. То обаче предизвика възражения от Унгария и други съюзници поради потенциала си да въвлече Алианса по-директно във войната. САЩ също се противопоставят на идеята.

Другата инициатива - да се дадат на Украйна 100 милиарда долара помощ за пет години, бе приета с объркване, тъй като не беше ясно как НАТО може да принуди своите страни членки да дадат своя принос, особено предвид бюджетни и политически ограничения.

"Ако съюзниците от НАТО направят това, което трябва, тогава сме абсолютно уверени, че украинците ще могат да постигнат нови успехи. Това е причината, поради която трябва да направим повече, защо съюзниците трябва да копаят по-дълбоко и да осигурят повече военна подкрепа по-бързо, и защото ние също се нуждаем от по-силни и по-устойчиви структури в дългосрочен план“, обясни Столтенберг.