Украйна извърши най-смелото си нападение на руска територия от началото на войната през февруари, нанасяйки удари срещу две военни бази на стотици километри във вътрешността на страната с помощта на дронове, пише американският вестник The New York Times, като се позовава на информация от Министерството на отбраната в Москва и на високопоставен служител на властите в Киев.

Дроновете са изстреляни от украинска територия и поне един от ударите е нанесен с помощта на специални части в близост до базата, които са помогнали за насочването на безпилотните апарати към целта, разкри представителят на Украйна, пожелал анонимност, за да може да предаде чувствителна информация.

"Ударите изпращат сигнал за новото желание на Киев да пренесе битката в бази в сърцето на Русия, повишавайки залозите във войната, и демонстрираха подобрена способност за атака от разстояние. Малко след атаките срещу базите Русия изпрати залп от ракети към украинските градове“, припомня изданието.

Кремъл каза, че оръжията, изстреляни от Украйна, са от съветската епоха и са били насочени към бази в Рязан и Енгелс, на около 300 мили от украинската граница. Руските сили са прихванали дроновете и че "падането и експлозията на останките“ са "леко повредили“ два самолета, убивайки трима военнослужещи и ранявайки други четирима.

Летището Енгелс, на река Волга в Южна Русия, е база за някои от руските бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, включително Туполев-160 и Туполев-95. Украински официални лица казват, че мястото е плацдарм за безмилостната кампания на Русия за ракетни атаки срещу инфраструктура, които оставиха милиони украинци без ток, отопление и вода на прага на зимата. Охранителни кадри от жилищен комплекс близо до базата показаха огнена топка, осветяваща небето.

Другата експлозия е избухнала във военната база Дягилево в Рязан, на около 100 мили от Москва, според руското министерство на отбраната. Именно там са жертвите и ранените, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Правителството на Украйна отказа публично да признае ударите, в съответствие с практиката си на умишлена двусмисленост по отношение на атаките в Русия и Крим.