Украинската армия изстрелва хиляди артилерийски снаряди на ден, докато се опитва да задържи Бахмут, темп, който според американски и европейски служители, не може да бъде поддържан дълго и може да застраши планираната пролетна кампания, на която се възлагат надежди да е решаваща, пише The New York Times в материал, представен без редакторска намеса.

Бомбардировката е толкова интензивна, че наскоро Пентагонът е изразил загрижеността си пред Киев след няколко дни непрекъсната артилерийска стрелба, заявиха двама американски служители, подчертавайки несъвместимостта между решението на Украйна да защитава Бахмут на всяка цена и надеждите й да си върне територията през пролетта. Един от тези служители каза, че американците са предупредили Украйна да не губи боеприпасите си в ключов момент.

След толкова много усилия за украинската контраофанзива, Съединените щати и Великобритания се готвят да изпратят хиляди артилерийски снаряди и ракети от стандартите на НАТО, както и съветски тип, за да помогнат за попълване на арсеналите за предстоящата украинска офанзива.

Но високопоставен служител на американската отбрана описа това като "последно усилие“, тъй като съюзниците на Украйна нямат достатъчно боеприпаси, за да се справят с темпото на Украйна, а запасите им са критично ниски. Западните производители увеличават производството, но ще отнеме много месеци, докато новите доставки започнат да отговарят на търсенето.

Това поставя Киев във все по-опасна позиция: ВСУ вероятно ще имат една значима възможност тази година да преминат в настъпление, да отблъснат руските сили и да си върнат земята, която беше окупирана след началото на инвазията миналата година. И вероятно ще трябва да го направят, докато имат проблеми с постоянен недостиг на боеприпаси.

В допълнение към несигурността украинските загуби са толкова тежки, че командирите ще трябва да взимат тежки решения дали да изпратят части да защитават Бахмут или да ги използват в пролетна офанзива, заявяват няколко от официалните лица. Много от служителите говорят при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат въпроса публично.

В четвъртък Полша обяви, че ще изпрати четири съветски бойни самолета МиГ-29 в Украйна, което ще бъде първата доставка на бойни самолети от страна от НАТО и знак, че западните съюзници са ангажирани да намерят начини да увеличат шансовете на Украйна.

Но артилерията се превърна в определящото оръжие на войната в Украйна, включително гаубиците и минохвъргачките. И двете страни имат мощни противовъздушни системи, така че битката се води предимно на земята. Предвид, че измина една година и войната продължава, основен фактор за това кой ще устои е коя страна има достатъчно боеприпаси и войски.

Смята се, че повече от 200 000 руснаци са били ранени или убити от началото на войната. Жертвите на Украйна са повече от 100 000. Русия може да набира сили от населението си, което е около три пъти по-голямо от това на Украйна, но и двете страни се борят с недостиг на боеприпаси. Руските формирования изстрелват повече боеприпаси от украинските.

"Имаме нужда от снаряди за минохвъргачки“, заяви наскоро украински войник, който се бие в Бахмут. Той каза, че неговият батальон не е снабден. Украински танков командир, чийто танк Т-80 е бил използван в отбраната на града, казва, че почти няма останали танкови боеприпаси.

Друг командир на бригада, която играе важна роля в защитата на Бахмут, публикува във Facebook във вторник, че има "катастрофален недостиг на снаряди“. Там описват инцидент, при който частта вади от строя усъвършенстван руски танк Т-90, но й е забранено да стреля с артилерия, за да го довърши, защото "е твърде скъпо“.

Пентагонът изчисли, че Украйна изстрелва няколко хиляди артилерийски снаряда на ден през фронтовата линия от близо 1000 километра, която включва Бахмут, град, който е почти обграден от руски войски. Силите на Москва контролират приблизително половината град и пресичат линиите за доставки, от които украинците се нуждаят, за да защитят останалата част.

Съединените щати се надяват да произвеждат 90 000 артилерийски снаряда на месец, но това вероятно ще отнеме две години. Европейският съюз обединява ресурси за производството и закупуването на около милион снаряда. Това също ще отнеме време. И тайна британска работна група ръководи усилия за намиране и закупуване от цял свят на боеприпаси от съветски тип, на които Украйна разчита предимно.

Украйна разполага с приблизително 350 доставени от Запада гаубици и, дори със загуби на бойното поле и механични повреди, значително повече артилерийски оръдия от съветската ера.

"Трябва да ги подкрепим повече, да предоставим повече оръжия“, заяви заместник-външният министър на Литва Егидиюс Мейлунас в интервю в сряда. Той изрази съмнение относно ефективността на остарелите оръжия от съветската епоха и каза: "Най-доброто решение би било да се намерят възможности за увеличаване на производството в страните-членки на НАТО“.

Това не е лесно дори за някои от най-напредналите армии в света. Съединените щати и техните съюзници не трупаха оръжие в очакване да водят артилерийска война. Стотици нови танкове и бронирани машини, които се изпращат в Украйна, със сигурност ще подпомогнат нейното настъпление, но без достатъчно артилерийска подкрепа ефектът им ще бъде ограничен.

Засега администрацията на Байдън остава уверена, че Бахмут няма да изтощи боеприпасите и войските на Украйна толкова много, че да обрече на провал контранастъпление през пролетта. Но колкото по-дълго бушува битката, толкова по-вероятно е това да се промени.

"Украинците дават жертви. Не искам да подценявам това“, заяви във вторник Джон Ф. Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом. "Но те не дават жертви от размера и мащаба на руснаците.“

Но само цифрите не разказват историята на Бахмут, мястото на една от най-кървавите битки на войната. Подкрепяната от Кремъл паравоенна групировка "Вагнер" използва части от бивши затворници, за да пробие украинските линии. Това означава, че калените в битки войници от Украйна умират, докато защитават града срещу по-малко обучени руски пехотинци.

Бахмут е малък град, но осигурява достъп по-далеч на изток и също така е станал символично важен и за двете страни. "Няма част от Украйна, за която може да се каже, че може да бъде изоставена“, отсече президентът на Украйна Володимир Зеленски този месец. Службата му обяви планове тази седмица за допълнително укрепване на защитата на града.

Администрацията на Байдън не е поставила график за битката там, заявявайки, че само Украйна може да вземе решение дали да се оттегли или да продължи да се бори.

Камил Гранд, експерт по отбраната в Европейския съвет за външни отношения, която до миналата есен беше помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната, заяви, че е както политически важно, така и военно необходимо Украйна да покаже, че ще защитава територията си. Но, по думите му, "те трябва да докажат, че си е струвало“.

Това не означава, че няма тактически причини за продължаване на проточилата се битка в Бахмут, отбелязва той. Тя може да изтощи ресурсите на Русия и да попречи на войските й да пробият по-далеч на запад, където евентуално може да спечели нов пробив за Москва.

"Това би била логиката да изразходваме толкова много кръв и амуниции за Бахмут“, казва Гранд. "Алтернативата е, че са били въвлечени в ситуация, която в дългосрочен план е в полза на Русия и сега е трудно да се измъкнат от нея".

Той добави: "Можем с ли да кажем, че украинците използват резервите и боеприпасите си, които ще са нужни за офанзива срещу окопаните руски линии другаде?

"Това е големият въпрос сега.“