Джаред Кушнер, зет на Доналд Тръмп, e потвърдил в петък (15 март), че е приключил големи сделки с недвижими имоти в Албания и Сърбия - последният пример за това, че семейството на бившия президент прави бизнес в чужбина, въпреки че Тръмп се опитва да се завърне в Белия дом, пише The New York Times.

Изглежда, че плановете на Джаред Кушнер на Балканите са се осъществили отчасти благодарение на връзките, изградени по време на мандата на Тръмп.

Кушнер, който е бил високопоставен служител на Белия дом, заяви, че е работил по сделките с Ричард Гренел, който за кратко е бил изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване по времето на Тръмп, а също и посланик в Германия и специален пратеник за Балканите.

Един от предложените проекти ще бъде развитието на остров край бреговете на Албания в луксозна туристическа дестинация.

Вторият - с планиран луксозен хотел и 1500 жилищни единици и музей - е в Белград, столицата на Сърбия, на мястото на отдавна пустеещата бивша централа на югославската армия, разрушена през 1999 г. от бомбардировките на НАТО, според член на парламента в Сърбия и компанията на Кушнер.

Първите два проекта включват земя, която понастоящем се контролира от правителствата, което означава, че ще трябва да се сключи сделка с чужди правителства.

Третият проект, също в Албания, ще бъде изграден на полуостров Зверенц - крайбрежна зона с площ 1000 хектара в южната част на Албания, която е част от курортната общност, известна като Вльора, където според плана ще бъдат построени няколко хотела и стотици вили.

Участието на Кушнер ще бъде чрез неговата инвестиционна фирма Affinity Partners, която разполага с 2 млрд. долара финансиране от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, наред с други чуждестранни инвеститори. В изявление служител на Affinity Partners заявява, че не е установено дали саудитските средства могат да бъдат част от някой от проектите, които Кушнер обмисля на Балканите.

"Ние сме много развълнувани", е заявил Кушнер в интервю. "Не сме финализирали тези сделки, така че те може и да не се случат, но работим усилено и сме доста близо".

Кушнер създаде инвестиционната си компания, след като напусна работата си в Белия дом като старши съветник. Той се възползва от връзките, които е изградил в правителствените преговори в Близкия изток, които включват близки отношения с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическия владетел на Саудитска Арабия.