Министерството на отбраната на САЩ планира да увеличи производството на артилерийски боеприпаси с 500% в рамките на 2 години, довеждайки бройката до 90 000 снаряда на месец, съобщава The New York Times.

Както отбелязва изданието, подобни нива не са виждани от Корейската война. Пентагонът ще инвестира милиарди долари, за да компенсира недостига, причинен от войната в Украйна и създаване на резерв в случай на бъдещи конфликти.

Усилието, което ще включва разширяване на фабрики и привличане на нови производители, е част от "най-агресивното" надграждане на американската отбранителна индустриална база от 40 години, се казва в доклад на армията.

Изданието пише, че "докато Пентагонът се е съсредоточил върху воденето на войни с малък брой скъпи високоточно управляеми оръжия, Украйна разчита в голяма степен на гаубици, които изстрелват неуправляеми снаряди“.

Отбелязва се, че преди руската инвазия в Украйна американската армия е произвеждала 14,4 хиляди неуправляеми снаряда на месец, но необходимостта от доставка на въоръжените сили на Украйна е накарала ръководството на Пентагона да утрои производството през септември, а след това да го удвои отново през януари, за да произвеждат 90 хиляди или повече снаряда на месец.

"Решението на армията да разшири производството на артилерийски боеприпаси е ясно доказателство, че Съединените щати планират да подкрепят Украйна независимо колко дълго ще продължи войната“, се казва в материала на NYT.