САЩ тласкат властите на европейските страни към решение за доставка на изтребители F-16 на Украйна, следвайки тактиката, разработена между Вашингтон, Киев и централата на Алианса. Съответното  заключение правят анализаторите на американския вестник The New York Times Хелън Купър и Ерик Шмит.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който по-рано увери, че Вашингтон няма да прехвърля изтребители F-16 на Украйна, следва, според авторите, "обичайния сценарий“. Американски служители "в лични разговори казват, че неговият отказ вероятно не е окончателен“, пишат Купър и Шмит. "Някои казват, че отказът на Байдън не изключва администрацията да избере да достави F-16 на по-късен етап или, по-вероятно, да изработи споразумение, което би позволило на друга страна да предаде произведени в Америка F-16 на Украйна“, твърдят авторите, като отбелязват, че като възможни доставчици на западни изтребители се разглеждат Дания и Нидерландия.

Според анализаторите Украйна, САЩ и съюзниците на последните в НАТО са разработили "стандартна тактика“ за решаване на въпроса за доставката на оръжия на Киев. Администрацията на Байдън казва "не“, като същевременно тихо намеква, че Украйна може да получи същите видове оръжия от европейските си съседи два пъти по-бързо. Съюзниците на САЩ в НАТО, в резултат на външната политика на бившия американски президент Доналд Тръмп, "няма да се съгласят да доставят на Украйна нищо, което би могло да провокира Русия, освен ако САЩ не се съгласят“, отбелязват Купър и Шмит.

"Така, след месеци на колебание, администрацията на Байдън в крайна сметка казва "да“ и вратите за нови оръжия са широко отворени“, пишат авторите, като подчертават, че такъв е случаят с доставката на западни системи за противоракетна отбрана, бойни машини на пехотата и танкове за Киев. "Сега същото се случва и с изтребителите“, констатират анализаторите на The New York Times.

В понеделник Байдън заяви, че Вашингтон няма да прехвърля изтребители F-16 на Украйна. Ден по-късно заместник-министърът на отбраната на Полша Войчех Скуркевич на свой ред подчерта, че темата за евентуални доставки на на изтребители F-16 от ВВС на Полша за Киев не е предмет на обсъждане на официално ниво. Британският премиер Риши Сунак също подчерта, че кралството смята за неуместно да доставя бойни самолети на Киев към настоящия момент. А канцлерът на ФРГ Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус многократно заявиха през последните дни, че Германия няма да доставя изтребители на Украйна.