САЩ планират да удвоят броя на украинските войници, които обучават в Германия, до 800 на месец, съобщава американският вестник The New York Times, позовавайки се на източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри разширяването на програмата за обучението на украинските военни по-рано тази седмица. От началото на следващата година САЩ искат да обучават около 600 до 800 войници на месец в Германия.

Пентагонът разширява обучението, което американските военни предоставят на украинските сили, с планове да удвои повече от два пъти броя на войниците, които обучава в база в Германия.

Американската армия, както подчертава изданието, възнамерява не само да увеличи броя на украинските военни, но и да разшири обема на обучението, което им се предоставя.

Вестникът отбелязва, че сега американските военни извън САЩ обучават около 300 украинци на месец, а от февруари са провели обучение на около 3100 войници на Киев.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ и НАТО участват пряко в конфликта в Украйна, "не само с доставката на оръжие, но и с обучението на персонал“. Той отбеляза, че САЩ и НАТО обучават "военните на своя територия, на територията на Великобритания, Германия, Италия и други страни".