Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предприема всеобхватни усилия да лиши Иран от способността да произвежда и доставя бойни дронове на Русия за използването им във войната срещу Украйна, съобщава американският вестник The New York Times.

По данни на редакцията усилията на Вашингтон са сходни с програмата, насочена към лишаването на близкоизточната страна от достъп до ядрени технологии.

Служители по национална сигурност на САЩ поясняват, че програмата "има за цел да лиши Иран от способността да произвежда дронове“. Освен това тя предвижда усложняване на процеса на използване на ирански безпилотни самолети-камикадзе от руските сили. Друга посока е осигуряването на Украйна със средства за ПВО.

Мащабът на тези усилия стана по-очевиден през последните седмици, отбелязва вестникът. По-специално, администрацията на САЩ засили ограниченията срещу Иран, за да го лиши от компоненти западно производство, необходими за направата на дроновете, доставяни на Русия. Припомня се, че изследването на останките от дроновете потвърди, че те са оборудвани с американска технология.

Освен това, пише NYT, военните на САЩ помагат на Въоръжените сили на Украйна да стигнат до места, където се подготвят изстрелвания на дронове. Това е трудна задача, тъй като руснаците постоянно сменят позициите си и използват цивилни съоръжения като футболни игрища и паркинги. В същото време, отбелязва вестникът, американците ускоряват разработването на нови технологии за ранно предупреждение за атаки на БпЛА, за да увеличат шансовете за тяхното унищожаване.

Всички тези подходи обаче изискват значителни усилия, посочва NYT. В крайна сметка иранските власти предприемат заобиколни пътища, за да получат необходимите технологии с двойна употреба от международни компании.

Според наличната информация Русия се стреми да размени две ескадрили самолети Су-24 и Су-35 с Иран в замяна на евтини безпилотни самолети Shahed, тъй като не може да използва своите изтребители в украинското небе.