През последните два месеца руските войски са унищожили 5 от 31 американски танка M1 Abrams, изпратени в Украйна миналата есен, пише The New York Times в статия, озаглавена "Имат ли място танковете във войната през 21-ви век?"

Полковник Маркус Рейснер, австрийски военен инструктор, който следи отблизо как се използват и губят оръжия във войната в Украйна", е поментирал, че поне още три танка са претърпели умерени щети, откакто са били изпратени на фронта в началото на тази година.

Според портала Oryx общо 796 украински бойни танка са унищожени или пленени от началото на войната, докато Русия е загубила повече от 2900 танка.

New York Times отбелязва, че танковете могат да бъдат поразени с помощта на дронове.

"Битката с дронове в Украйна, която трансформира съвременната война, започна да нанася фатален удар на един от най-мощните символи на американската военна мощ – танка и заплашва да пренапише начина, по който ще бъде използван в бъдещи конфликти", пише вестникът.

Въпреки здравината си, танковете не са непробиваеми и са най-уязвими там, където тежката им броня е най-тънка: отгоре, задния блок на двигателя и пространството между корпуса и купола. През годините танковете са били основни цели за мини, импровизирани взривни устройства, гранатомети и противотанкови управляеми ракети.

"Дроновете, които в момента се използват срещу танкове в Украйна, са още по-прецизни. Известни като дронове с изглед от първо лице или FPV, те са оборудвани с камера, която предава изображения в реално време обратно на своя контролер, който може да ги насочи към удар танкове на най-уязвимите места", се посочва още в публикацията.

Полковник Райзнер каза, че в няколко случая БпЛА са били използвани за "довършване“ на танкове, които вече са били повредени от мини или противотанкови ракети, така че да не могат да бъдат извадени от бойното поле и ремонтирани.