Руската артилерия громи с безспирни баражи наскоро освободения от Украйна град Херсон, пише The New York Times.

Украински представители свидетелстват, че въоръжените сили на Руската Федерация бомбардират интензивно градовете и селата по десния бряг на река Днепър, откъдето се изтеглиха под украинския натиск миналата година. Използват се всякакви видове артилерия, ракети, експлозиви от дронове и дори танкове...

От 20 ноември, след като руснаците се изтеглиха, до 12 февруари Херсон е бил обстрелван 1991 пъти, според данните от градския съвет. Най-малко 80 души са загинали, а 222 са били ранени, съобщиха местните власти.

Но обстрелът тази седмица е достигнал ново ниво на интензивност, заявиха от украинската армия. Не е ясно защо Москва е засилила обстрела си.

Москва "извърши 93 атаки, като изстреля 412 снаряда и ракети от тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън "Град“, се казва в изявление на областната военна администрация на Херсон.

Обстрелът по целия участък от южната и източната фронтова линия също се е увеличил, според украински военни доклади, изявления на украинските служби за спешна помощ и видеозаписи, както и атаките срещу  населените места в близост до руската граница.

Както писа "Фокус“, Украйна вече обяви публично, че ще предприеме контраатака през пролетта и то с голяма доза сигурност на юг през Запорожие с придружаващ десант през Днепър, за да хване в "клещи“ Крим, отрязвайки руския сухопътен коридор до полуострова. Явно руската тактика е да обстрелва вероятните райони на съсредоточение на украинските формирования.