Украйна се стреми да се обезпечи със собствени оръжия за войната с Русия, но начинанието й ще отнеме време, с което може и да не разполага, коментират в редакцията на американския вестник The New York Times.

Две години след началото на войната увеличението на производството на оръжия в Украйна е сигнал за потенциален бум. Натрупването им се случва в решаващ момент за страната.

"Широко разпространено е мнението, че Украйна трябва да възстанови вътрешната си отбранителна индустрия, така че нейните въоръжени сили да не разчитат години наред на Запада, който понякога проява нерешителност да предава на Киев сложни оръжейни системи, включително такива за противовъздушна отбрана, танкове и ракети с голям обсег. Остава неясно дали начинанието ще бъде реализирано навреме, за да промени траекторията на войната“, отбелязват от редакцията.

Украинските военни инженери вече демонстрираха удивителни умения в преоборудването на по-стари оръжейни системи с по-модерна огнева мощ. Само през последната година отбранителните предприятия в страната са пуснали от линия три пъти повече бронирани машини, отколкото преди войната, и са увеличили четирикратно производството на противотанкови ракети, пише NYT.

Финансирането за научноизследователска и развойна дейност ще се увеличи осем пъти тази година до 1,3 милиарда долара от 162 милиона долара, според анализ на разузнавателната фирма Janes на бюджета за отбрана на Украйна за 2030 година. Военните покупки през 2023 година са скочили до прогнозирания 20-годишен връх - до близо 10 милиарда долара спрямо един милиард годишно от периода преди войната.

Някои оръжия са по-трудни за производство в Украйна от други. Такива например са 155-милиметровите артилерийски снаряди, които са крайно необходими на бойното поле, но разчитат на вносни суровини и лицензионни права от западни производители или правителства. Наскоро беше обявено, че местното производство на 155-милиметрови патрони е "на път“, но не бе уточнено кога точно ще бъде стартирано.

Междувременно европейски политически лидери, които са загрижени за намаляващата американска подкрепа, и ръководители на отбраната, които виждат нови пазарни възможности, насърчават военното си производство в Украйна, се отбелязва в статията. В същото време, според украински и американски официални лица, нито един голям американски производител на оръжия не е обявил планове за откриване на производствени линии в Украйна.