Ограниченията за влизане в Бахмут, наложени в понеделник за цивилни и доброволци може да означават, че Въоръжените сили на Украйна се готвят да се изтеглят от града, пише американският вестник The New York Times.

Изданието отбелязва, че представители на украинската армия са отхвърлили предположението за предстояща офанзива. Въпреки това, забраната за влизане на цивилни може да означава, че боевете вече се водят в райони на града, които по-рано са били относително безопасни. Районът на западния бряг на река Бахмутка преди бе считан за такъв, подчертават от редакцията.

В същото време The New York Times цитира информация от Министерството на отбраната на Руската федерация за превземането на малкото населено място Красная гора северно от Артемовск, което според вестника води до влошаване на положението на украинските сили.

Украинското издание Klymenko Time съобщи на по-рано, че от 13 февруари военните ще затворят достъпа до Бахмут за всички цивилни, включително доброволци. В града ще може да се влиза със специални пропуски, поясни вестникът. По данни на редакцията целта на забраната е да се гарантира безопасността на цивилните.