Двама от членовете предполагаемата проукраинска група диверсанти, които може да са замесени в саботажа срещу газопроводите "Северен поток“, са използвали фалшиви български паспорти при наемането на яхтата "Андромеда“ в Северна Германия, съобщава американският вестник The New York Times, позовавайки се на официални лица от ФРГ.

Разследващите са открили следи от експлозиви по лодката и е установено, че двама от екипажа са ползвали български паспорти, според думите на официални лица от Германия, чиито имена не се разкриват. Допълнителни подробности за фалшивите български паспорти не се привеждат.

По-рано германското издание Der Spiegel съобщи, че отговорните за саботажа са наели 15-метровата ветроходна яхта "Андромеда", за да транспортират експлозиви за взривяване на три от четирите разклонения на газопровода. Уточнява се, че плавателният съд е бил нает чрез чартърна компания.

По-рано The New York Times, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че "проукраинска група", която е действала без знанието на властите на САЩ, може да е извършила саботажа на газопроводите. Според германския вестник Die Zeit следователите на ФРГ са идентифицирали плавателния съд, използван от предполагаемите диверсанти. Фирмата, която го е наела, според разпространената информация, е на украински граждани и е регистрирана в Полша.