Доказателствата сочат, че разрушаването този месец на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) в контролирана от Русия зона на Украйна е резултат от вътрешна експлозия, предизвикана от Русия, пише The New York Times.

Позовавайки се на инженери и експерти по експлозиви, изданието твърди, че неговото разследване е открило доказателства, които предполагат, че експлозивен заряд в проход, минаващ през бетонната основа на язовира, е детонирал, унищожавайки конструкцията на 6 юни.

"Доказателствата ясно сочат, че язовирът е бил разрушен от експлозия, предизвикана от страната, която го контролира: Русия“, пише Times.

Отделно екип от международни правни експерти, подпомагащи украинските прокурори в тяхното разследване, обяви в предварителните констатации в петък, че е "много вероятно“ взривът да е причинен от експлозиви, поставени от руснаци.

Кремъл обвинява Киев, че е саботирал водноелектрическата стена, за да прекъсне ключов източник на вода за Крим и да отклони вниманието от "провалящата се“ контраофанзива срещу руските сили.

Украйна обвинява Русия, че е взривила язовирната стена от съветската епоха, която е под руски контрол от първите дни на нейната инвазия през 2022 г., отприщвайки наводнения в голяма част от бойното поле, унищожавайки земеделска земя и прекъсвайки водоснабдяването на цивилни.

The Times цитира инженери, които казват, че само пълно изследване на язовира, след като водата се оттече от него, може да установи последователността от събития, довели до унищожаването.

"Ерозията от водата, преминаваща каскадно през шлюзовете, може да е довела до повреда, ако язовирът е бил лошо проектиран или бетонът не е бил стандартен, но инженерите определиха това като малко вероятно“, пише вестникът.