Подходът на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън към разрешаването на палестинско-израелския конфликт съдържаше редица грешки. Това заяви заместник-съветникът на Байдън по националната сигурност Джон Файнър, предава The New York Times.

Изявлението на Файнър е направено на закрита среща с американски граждани от арабски произход в Мичиган. Там представителят на Белия дом е признал "грешките" на американските власти в началото на ескалацията на конфликта между Израел и ХАМАС и е отбелязал, че Вашингтон е трябвало бързо да осъди резките изявления на израелски официални лица срещу жителите на Ивицата Газа.

Официалният представител също така е говорил за мерките, които се предприемат в Белия дом за прекратяване на боевете в Ивицата Газа. Файнер е споменал за един от тях - опит за установяване на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия, което може да изисква определени "политически жертви" от всички страни.

В същото време той е посочил липсата на увереност, че Тел Авив ще предприеме сериозни стъпки към създаването на палестинска държава, което може да бъде важно условие за установяването на дипломатически отношения между двете страни.