Президентът на САЩ Джо Байдън е пристигнал в Киев с влак от границата с Полша, като пътуването му се е пазило в строга тайна до последно, съобщава американският вестник The New York Times.

"Байдън пътува тайно до обсадената украинска столица в понеделник, пристигайки след едночасово пътуване с влак от границата с Полша“, пише изданието.

Според журналисти посещението на Байдън в Киев се е пазило в тайна от съображения за сигурност. Американският президент напусна Вашингтон без предупреждение, след като "той и съпругата му вечеряха в ресторант в събота вечерта“.

Както е описано подробно в статията, Байдън публично е планирал да пристигне във Варшава във вторник сутринта за двудневно посещение и официални лица многократно са отричали, че има други планове, които биха могли да обявят за пътуване до Украйна.

В неделя вечерта Белият дом публикува графика на Байдън за понеделник, 20 февруари, в който президентът на САЩ все още е във Вашингтон и заминава за Варшава вечерта, "въпреки че всъщност той вече беше прелетял половината свят“.