Дванадесет пилоти от ВВС на Украйна ще бъдат готови за бойни мисии на изтребители F-16 до лятото, но изтребителите обаче не стигат за всички, съобщава американският вестник The New York Times.

Самолетите американско проиводство са подготвени, а инструктори чакат в новия тренировъчен център в Румъния, създаден за обучението на украинските пилоти. "Има обаче уловка: украинските летци все още не са пристигнали, въпреки твърденията, че центърът ще играе решаваща роля за вдигането им във въздуха, за да защитават страната си срещу все по-смъртоносни руски удари“, пише изданието.

Отбелязва се, че все още не е ясно кога украинските пилоти ще започнат обучение в центъра, разположен във военновъздушната база в Югоизточна Румъния, която съюзниците от НАТО също използват за обучение.

"Това не означава, че украинските пилоти не се подготвят. Дванадесет пилоти – по-малко от пълна ескадрила – се очаква да бъдат готови за бойни мисии на F-16 до това лято след 10 месеца обучение в Дания, Обединеното кралство и САЩ“, се казва в материала.

Въпреки това, докато пилотите се върнат в Украйна, ще бъдат доставени само шест F-16 от 45-те изтребителя, обещани от европейските съюзници.

Миналия август Дания и Нидерландия обещаха да предоставят на Украйна 61 изтребителя F-16. За да започнат доставките, е необходимо украинските пилоти и обслужващият персонал да преминат обучение, а Украйна да подготви инфраструктурата, припомнят от редакцията.