Отиващият си нидерландски премиер Марк Рюте ще стане новият генерален секретар на НАТО, като в близко бъдеще кандидатурата му ще бъде подкрепена от румънския президент, който е единственият му претендент в борбата за поста, съобщи нидерландският телевизионен канал NOS, позовавайки се на свои източници.

"Марк Рюте ще стане новият генерален секретар на НАТО. Сега, когато и Унгария напълно подкрепя кандидатурата на Рюте, остава да изчакаме реакцията на единствения опозиционен кандидат - румънския президент (Клаус) Йоханис", съобщи телевизионният канал. Според източниците на нидерландската медия Йоханис ще изрази подкрепата си за кандидатурата на Марк Рюте за висшия пост в алианса скоро.

За да бъде назначен за генерален секретар на НАТО, кандидатът трябва да получи подкрепата на всички 32 държави - членки на алианса. Рюте успя да си осигури подкрепата на 28 държави, но четири държави - Турция, Унгария, Словакия и Румъния - бяха под въпрос. През последните месеци нидерландският министър-председател си осигури одобрението на Турция, а през последните 24 часа - на Унгария и Словакия.

Йенс Столтенберг, който е генерален секретар на НАТО от 2014 г., трябваше да напусне поста си на 1 октомври 2022 г., но през март 2022 г. на среща на върха лидерите на алианса решиха да удължат мандата му до 30 септември 2023 г., а след това го удължиха с още една година. Следователно мандатът му ще изтече на 1 октомври 2024 г.