Републиканците в Камарата на представителите в САЩ обмислят програма за заеми за част от помощта за Украйна, която ще третира невоенната помощ като заем, съобщава NBC News, като се позовава на свои източници.

Висши представители на републиканците в Камарата на представителите обмислят да напишат свой собствен законопроект за чуждестранна помощ, който да третира невоенната помощ като заем, въпреки че източниците на американската медия са предупредили, че планът не е финализиран.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и председателите на ключови комисии в Камарата на представителите, занимаващи се с националната сигурност, работят по разработването на собствен пакет за помощ на Украйна - алтернатива, която се надяват да бъде приета от Конгреса, без да се отчуждят консерваторите, които се противопоставят на по-нататъшното финансиране на разкъсваната от война страна.

Плановете са в предварителен стадий и далеч не са напълно оформени, твърдят трима източници пред NBC News, но републиканците, които подкрепят Украйна, искат да са готови да се заемат със законодателството веднага след като Конгресът преодолее поредния краен срок за затваряне на правителството на 22 март.

По-дългото изчакване би могло да отложи приемането на критично важната помощ за Украйна за април, предвид планираната двуседмична ваканция на Конгреса в края на март, твърдят двама от източниците.

Сред предложенията, които се обсъждат, е част от невоенната помощ да се третира като вид заем, заявиха председателят на Камарата на представителите по външни работи Майк Маккол, който участва в дискусиите, и сенатор Линдзи Греъм.

Икономическата помощ за подпомагане на общата функция на правителството на Украйна и дългосрочните усилия за възстановяването му би била предмет на заем съгласно този план. Руските активи, конфискувани от правителството на САЩ чрез санкции, също биха могли да се използват като обезпечение за заемите за украинците, смята Маккол, като добавя, че планът би могъл да има и щедра система за погасяване на задълженията в помощ на Украйна.

Предлагането на заеми като част от пакета има за цел да спомогне за облекчаване на опасенията на консерваторите в Камарата на представителите, които критикуваха милиардите американска помощ за Украйна и заявиха, че няма да подкрепят изпращането на допълнителни долари на американските данъкоплатци без дългосрочен план за спечелване на войната.