Украинският президент Володимир Зеленски планира да участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица и да се срещне с президента Джо Байдън, е съобщил високопоставен украински служител пред NBC News.

Не е ясно дали срещата Байдън-Зеленски ще се състои в Ню Йорк или в Белия дом.

Байдън се срещна със Зеленски за последен път през юли по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

"Надявам се, че най-накрая сме сложили край на въпросите дали Украйна е добре дошла в НАТО или не. Това ще се случи", заяви Байдън в изказването си преди двустранната им среща. "Ние се движим, всички вие се движите в правилната посока. Мисля, че е въпрос само на това да се справим със следващите няколко месеца."

Държавният секретар Антъни Блинкен посети Киев по-рано този месец, като се срещна със Зеленски и висши украински служители, за да "демонстрира непоколебимия ангажимент на Съединените щати към суверенитета, териториалната цялост и демокрацията на Украйна, особено в лицето на руската агресия", според говорител на Държавния департамент.

По време на посещението на Антъни Блинкен САЩ обявиха допълнителна помощ от САЩ за страната, включително 100 млн. долара (183.62 млн. лева) за чуждестранно военно финансиране, 90,5 млн. долара (166 млн. лева) за хуманитарна помощ за разминиране и 300 млн. долара (550.86 млн. лева) за подкрепа в усилията за правоприлагане в освободените региони, съобщиха от департамента.