Изтребители Eurofighter Typhoon на ВВС на Великобритания и Германия са прехванали група самолети на руските ВКС, които са се приближили до границите на въздушното пространство на Естония. Инцидентът, станал на 17 март, беше съобщен в събота от пресслужбата на ВВС на Обединеното кралство, предава ТАСС.

Съобщава се, че два Eurofighter Typhoon са ескортирали "Ту-134 на руските въоръжени сили“, следван от транспортен Ан-12 и два изтребителя Су-27.

"Бяхме повдигнати да прехващаме самолети, приближаващи се до естонското въздушно пространство. Бързо идентифицирахме руски самолети и ги наблюдавахме, докато летяха близо до границите на въздушното пространство на НАТО", заяви говорителят на RAF Ричард Лиск.

Германия и Обединеното кралство са на съвместна мисия да патрулират в небето на Естония. На 15 март изтребителите на двете страни вече излитаха, за да ескортират руските Ил-78 и Ан-14 близо до границите на въздушното пространство на Естония.

Министерството на отбраната на Русия обяснява, че полетите на руски военни самолети до Калининградска област и обратно се извършват над неутрални води в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.