НАТО определи военен бюджет за 2023 г. от близо 2 милиарда евро, което е с 25% повече от тази година. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Алианса, предава ТАСС.

"Съюзниците се споразумяха за гражданския и военния бюджет на НАТО за 2023 г. на заседание на Северноатлантическия съвет в сряда. Гражданският бюджет е определен на 370,8 милиона евро, а военният бюджет на 1,96 милиарда евро, което е ръст от 27,8% и 25,8% повече отколкото през 2022 г.“, се казва в изявление на Алианса.

В него се обяснява, че "бюджетът за гражданите осигурява разходи за персонал, оперативни и програмни разходи за щаба на НАТО и неговия международен щаб“. "Военният бюджет покрива оперативните разходи на щаба на командната структура на НАТО, мисиите и операциите по целия свят. Третият основен елемент от цялостното финансиране на НАТО е Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), която покрива големи инвестиции в изграждане и командване и контрол. Таванът на NSIP за 2023 г. е 1 милиард евро, което е с 26,6% повече в сравнение с 2022 г.