НАТО разработва пътна карта за прехода на Украйна към пълна оперативна съвместимост с Алианса, се казва в изявление след първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво външни министри.

"Заедно ще трансформираме Пакета за всеобхватна помощ в многогодишна програма, за да помогнем за възстановяването на сектора за сигурност и отбрана на Украйна и да подкрепим дългосрочното възпиране и отбрана на страната. Като част от тези усилия ние разработваме пътна карта за прехода на Украйна към пълна оперативна съвместимост с НАТО“, се казва в документа.

НАТО също така обяви разработването на нови проекти за разминиране, медицинска рехабилитация на ранени украински военни и развитието на отбранителния промишлен потенциал на Украйна въз основа на стратегическия преглед на обществените поръчки в областта на отбраната.

Решението за създаване на Съвета НАТО-Украйна бе взето на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли, като вече се състояха няколко заседания на различни нива. Преди това Украйна си сътрудничи с Алианса в рамките на Комисията НАТО-Украйна. По думите на генералния секретар Йенс Столтенберг, създаването на съвета "доближава Украйна до членство в Алианса“.