Държавите-членки на НАТО планират да приемат многогодишна програма за военна помощ на Украйна на срещата на върха във Вилнюс. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с министър-председателя на Португалия Антониу Коща, цитирана от пресслужбата на Северноатлантическия алианс.

"От началото на незаконната война на Русия срещу Украйна съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентно ниво на подкрепа.  И съм убеден, че украинските сили разполагат с необходимите способности, за да си върнат окупираната земя. Нашата подкрепа се развива през различните фази на конфликта", цитира думите на Столтенберг.

"От леки противотанкови оръжия до модерни системи за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства и тежки бойни танкове".

"И аз приветствам неотдавнашните съобщения на съюзниците за предоставяне на крилати ракети и обучение на украински пилоти за да използват западни изтребители.    

Трябва да запазим подкрепата си. И сега, и в по-дългосрочен план.

Така че Украйна да надделее като суверенна, независима държава в Европа".

"Във Вилнюс през юли нашата среща на върха ще изпрати силен сигнал за подкрепа. Очаквам съюзниците да се споразумеят за стратегическа многогодишна програма за помощ.

Да се даде възможност на Украйна да премине от доктрини, оборудване и обучение от съветската ера към НАТО. И да се постигне оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО.

Докато отговаряме на агресията на Русия в Украйна, трябва също така да се справим с продължаващата заплаха от тероризъм и нестабилност на юг. Виждаме дестабилизиращите действия на Русия в Африка и как Русия и Китай навлизат в региона.

Срещата на върха ще бъде възможност за съюзниците да разгледат тези въпроси.

И трябва да направим повече, за да изградим отбранителен капацитет с ключови партньори на юг, като Тунис, Мавритания и Йордания.

Ние също така обсъдихме необходимостта от по-нататъшно подобряване на устойчивостта на нашата критична подводна и енергийна инфраструктура.

НАТО наскоро създаде клетка за подводна инфраструктура за координиране на усилията между съюзниците от НАТО, партньорите и частния сектор.

Също така работим в по-тясно сътрудничество с Европейския съюз чрез работната група НАТО-ЕС за устойчивост и критична инфраструктура.

И очаквам допълнителни съобщения на срещата на върха във Вилнюс.

Гарантирането на нашата сигурност в един опасен свят означава, че трябва да инвестираме още повече в нашата отбрана.

Във Вилнюс очаквам съюзниците да се споразумеят за нов ангажимент за инвестиции в отбраната, да изразходват поне 2% от БВП за отбрана.

Приветствам последните увеличения на разходите за отбрана на Португалия.

Но всички съюзници трябва да помогнат повече.

Изправени сме пред много предизвикателства, с които нито една държава или континент не може да се справи сама. Така че трябва да вземем смели решения.

И да демонстрираме нашия ангажимент към трансатлантическата връзка", се посочва в изявлението на генералният секретар на НАТО.