Министрите на външните работи на страните от НАТО, които ще се срещнат в Букурещ на 29-30 ноември, ще обсъдят подходи към Русия, включително дългосрочни. Това заяви първият дипломат на северната ни съседка Богдан Ауреску, изказвайки се на международната конференция "Румънска военна мисъл. Динамиката на архитектурата на сигурността в разширената черноморска зона в контекста на конфликта в Украйна и новата стратегическа концепция на НАТО“, предава държавната информационна агенция Agerpres.

"Това ще бъде ключов момент в изпълнението на смислените и далновидни решения, взети на двете срещи на върха на НАТО тази година, с акцент върху укрепването на позицията за възпиране и отбрана в Черноморския регион“, цитира медията думите на Ауреску. "Външните министри, които ще се срещнат в Букурещ, ще обсъдят подходи към Русия, включително дългосрочни. Очаквам с нетърпение важни дискусии и решения за Румъния и други съюзнически държави, които ще формират основата за укрепване на отбранителната позиция и възпирането на НАТО по Източния фланг“.

Ауреску подчерта, че "никога в историята не е имало толкова голямо съюзническо присъствие в региона и на целия източен фланг: структури, войски и капацитет".