Членовете на НАТО са готови да предложат на Украйна подобрен формат на отношенията, като този ход има за цел да покаже политическа подкрепа за разкъсваната от война страна и нейната кандидатура за членство, въпреки че всяка конкретна пътна карта за присъединяване все още остава по-далечна перспектива, отбелязват в редакцията на Euractiv.

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО, направена преди осем месеца, досега остава без отговор, но вероятно ще бъде ключов фокус на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Междувременно идеята за повишаване на статуса на Украйна набира подкрепа.

Понастоящем двете страни провеждат срещи в рамките на Комисията НАТО-Украйна, която ръководи съвместните дейности и предоставя форум за консултации по въпроси на сигурността от общ интерес.

През март медията съобщи, че страните от НАТО се стремят да подобрят статута на Украйна в отношенията си чрез създаването на "Съвет Украйна-НАТО“. Тази идея набра популярност и би била сигнал за подобряване на отношенията, разкриха няколко дипломати от НАТО пред Euractiv.

Това ще бъде първият ход в "засилването на политическото партньорство“ между Алианса и Киев от началото на войната, поясниха двама дипломати от НАТО.

Министрите на външните работи на НАТО ще се срещнат в Осло следващата седмица, където се очаква да обсъдят формата и графика на новия съвет и бъдещото членство, както и необходимостта от повече военна помощ за Украйна.

Равнопоставени

Според плана Украйна ще бъде "пълноправен“ член на масата на Съвета Украйна-НАТО, вместо да бъде канена само за дискусии, както е сега.

Тогава украинците биха могли да се включват в срещи, когато пожелаят, и би било по-лесно да дадат директна информация за ситуацията на бойното поле, заявиха двама души, запознати с дискусиите. Освен това по този начин ще се отвори вратата към широк набор от нови области на сътрудничество, които не са съществували преди, допълниха още трима души.

Новият вид партньорство може да включва повече споделяне на разузнавателна информация и консултации, съвместни учения, инвестиции в отбранителната индустрия и работа по оперативната съвместимост между Въоръжените сили на Украйна и тези на държавите-членки на НАТО.

По същия начин някои държави-членки на НАТО посочиха, че Русия има съвместен съвет с НАТО, въпреки че срещи вече не се провеждат, докато Украйна не може да разчита на същия формат.

Украйна официално прие конституционна поправка през 2019 г., с която се ангажира да се стреми към членство в НАТО. Но въпреки че страната прокара няколко реформи в своя сектор за сигурност през последните няколко години, експерти и дипломати казват, че Киев трябва да направи още, за да се интегрира в западните институции.

Създаването на общ формат с Киев би допринесло за оформянето на Украйна като бъдещ член, което би помогнало да се доближи възможно най-близо до стандартите на НАТО, за да позволи плавен преход, когато му дойде времето, разкриха още дипломатите.

Пътят на Украйна към Вилнюс...

Миналия месец в Киев, по време на изненадващо посещение, разглеждано като значителна демонстрация на подкрепа, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "законното място на Украйна е в НАТО“.

Въпреки че дипломати от НАТО признават, че бързото членство не е опция, някои искат официално да поставят Киев по пътя към членство.

"Ястребите“ от източноевропейските страни-членки смятат, че НАТО трябва да даде да се разбере, че "Украйна ще бъде член на Алианса след войната“, заявиха двама дипломати от НАТО, призовавайки за пътна карта или конкретен план за присъединяване.

Някои членове на НАТО също вярват, че формулата на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. – обещаването на Украйна, както и на Грузия, че един ден ще се присъединят – е достатъчно ясно послание за ангажимент към сигурността на двете страни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че няма да присъства на срещата във Вилнюс, ако не се очакват конкретни резултати, в опит да засили натиска върху своите западни военни съюзници.

"Всяка седмица добавяме стойност за Украйна от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, правим всичко, за да направим решението на срещата на върха да работи за нас“, заяви Зеленски в понеделник (22 май) на връщане от срещата на върха на Г-7 в Япония.

..и в Алианса?

В частен план украинските официални лица признават, че членството в НАТО не е неизбежно, но все пак искат жест от страна на западния военен съюз.Дипломати от НАТО подчертаха преди срещата във Вилнюс, че срещата ще бъде и за "справяне“ с очакванията на Украйна.

"По този въпрос [за членството на Украйна в НАТО] има различни гледни точки в Алианса и, разбира се, единственият начин да се вземат решения е с консенсус“, отбеляза Столтенберг в сряда, добавяйки, че "консултациите продължават“.

"Никой не може да ви каже точно какво ще бъде окончателното решение на срещата на върха във Вилнюс по този въпрос“, заяви още той на събитие, организирано от Германския фонд Маршал в Брюксел, но добави, че "всички са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса“.

Въпреки това както той, така и няколко други членове на НАТО се въздържаха да покажат ясна подкрепа за кандидатурата на Киев за членство и да я приемат, за разлика от подкрепата, която незабавно предоставиха на Швеция и Финландия миналата пролет. Вместо това те посочиха необходимостта да се съсредоточат върху военната подкрепа на Киев.

Един от вариантите за оформяне на пътя на членството би бил членовете на НАТО да оценят напредъка, който Украйна е постигнала за няколко години, и тогава да преоценят кандидатурата й за членство.

Това обаче изглежда не се подкрепя от мнозинството от членовете на НАТО.

Първоначално Съединените щати и Германия бяха много предпазливи, докато Унгария остана твърдо против поради двустранните проблеми с Украйна, а големите европейски сили като Франция и Обединеното кралство се оказаха по средата.

Дипломати от НАТО обаче казват, че решаващото предизвикателство за срещата във Вилнюс ще бъде да се намери балансирана формула за потвърждаване на "политиката на отворените врати“ на НАТО, без да се обещава бързо присъединяване.