Страните от НАТО разработват инструкции в случай на участие на съюзническите държави в конфликт с висока интензивност, в случай на прилагане на член 5 за взаимна защита или в случай на военни действия извън обхвата на този член, съобщава Bloomberg във вторник.

Според публикацията министрите на отбраната на НАТО, които се срещат в Брюксел тази седмица, ще подпишат нови политически насоки, които ще определят инвестиционни изисквания за подготовка на членовете на Алианса за всяка потенциална бъдеща военна дейност.

Според хора, запознати с въпроса, секретният документ ще планира начини съюзниците от НАТО да се включат едновременно в конфликт с висока интензивност, така нареченият конфликт по член 5, в който съюзниците ще трябва да се защитават взаимно, както и в случай на военни събития извън обхвата на член 5.

Член 5 е разпоредбата за взаимна отбрана на НАТО, която предвижда отбраната от всички съюзници на една държава-членка, ако тя бъде нападната.

Членовете на Алианса ще бъдат насърчавани да пренасочат инвестициите към способности, необходими за колективна отбрана, като по-тежки войски и по-силна въздушна и противоракетна отбрана, според високопоставен служител на НАТО.

Документът също така ще отбележи необходимостта от увеличени инвестиции в цифрова модернизация и необходимостта от интегрирано използване на данните, получени от военните.

След като насоките бъдат приети, военното командване на НАТО ще разработи подробни изисквания за всеки член на Алианса през следващите месеци.