Кийт Блаунт, заместник-върховен главнокомандващ на комбинираните въоръжени сили на НАТО в Европа, е заявил, че Алиансът напредва в изпълнението на плановете за въвеждане на ротационна противовъздушна отбрана в Балтийските държави, предава LRT.

Според него ротационната ПВО е "много важен аспект" от силите и средствата за възпиране на НАТО.

"И, разбира се, сега ПВО получава голямо внимание в Алианса", е добавил заместник-върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Той е отбелязал, че "не става въпрос само за системите за противовъздушна отбрана Patriot".

"Нека бъдем честни. Когато хората мислят за противовъздушна отбрана, те много често незабавно се насочват към системи като Patriot. Интегрираната система за противовъздушна отбрана е система от сензори и ангажиране, и то в различна степен", е допълнил Блаунт.

В потвърждение той е посочил "изключителната иновация" на Украйна, която разработи акустична система за откриване и успешно сваляне на дронове тип "Шахед".

Предвид факта, че Руската федерация все повече се преориентира към военновременна икономика, Блаунт е призовал страните членки на НАТО също да ускорят развитието на своята отбранителна индустрия.

По-рано беше съобщено, че ротационната система за противовъздушна отбрана на Алианса, която беше договорена по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г., ще започне да функционира в Литва още тази година.

Литва е обсъждала възможността за разполагане на противовъздушна отбрана с Германия, Швеция, Нидерландия, Италия и Гърция, но все още не са постигнати конкретни споразумения.

От март и през следващите девет месеца германските въоръжени сили отново ще контролират въздушното пространство над Балтийските страни.

През 2023 г. военновъздушните сили на НАТО в Европа са се вдигнали във въздуха повече от 300 пъти, за да прихванат руски военни самолети, приближаващи се до въздушното пространство на Алианса, като по-голямата част от прехващанията са се случили над Балтийско море.