Румънският президент Клаус Йоханис официално информира парламента в сряда за разполагането на два радара на НАТО в страната, съобщава агенция Agerpres.

Така, според съобщението на държавния глава, Испания предоставя радара TPS-43, който ще бъде инсталиран и интегриран в системата за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINADS) в Румъния, а Корпусът на морската пехота на САЩ възнамерява да разположи Радар TPS-80 в страната, близо до границата с Украйна. Испанските и американските партньори са извършили разузнаване, за да определят оптималните места за тяхното разполагане в съгласие с румънските военни власти, се казва в съобщението. Тези радари ще позволят да се откриват въздушни цели в източната част на Украйна, както и в централната и западната част на Черноморския басейн.

Йоханис информира сенаторите и депутатите и за засиленото участие на Румъния в операцията EUFOR Althea в Босна и Херцеговина, където ще бъде постоянно дислоцирана румънска мобилна рота с численост до 150 военнослужещи с необходимото оборудване, екипировка, въоръжение и боеприпаси.

Парламентаристите не успяха да изпълнят искането на президента Йоханис за формиране на ръководена от Франция бойна група на НАТО на румънска територия поради повреда в системата за електронно гласуване, така че въпросът беше отложен за следващото заседание.