В понеделник в скандинавските страни започна мащабно учение Arctic Challenge с участието на около 150 бойци от западни страни, съобщава Le Figaro. Сред тях са САЩ, Великобритания и Франция. Ученията се провеждат във Финландия, Швеция и Норвегия и се предвижда да продължат около две седмици.

Финландия за първи път участва в подобни маневри като нов член на НАТО. Самите учения се организират от северните страни на всеки две години от 2013 г. Тази година участват 14 държави, включително 12 членки на НАТО, Швеция, която е в процес на присъединяване към алианса, и Швейцария.

Сред използваната техника са самолети F-35 от САЩ и редица европейски страни, френски Rafale и Mirage, датски и нидерландски F-16, финландски и швейцарски F-18 и шведски Gripen. "Това е най-голямата организирана операция досега“, заяви полковник Хенрик Ело от Финландия.

Учението съвпада със срещата на външните министри на НАТО в Осло тази седмица, както и с посещението на външния министър на САЩ Антъни Блинкен във Финландия в четвъртък и петък, отбелязва Le Figaro.