НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като правителството насилствено влезе в общински сгради, за да назначи кметове в етнически сръбски райони в северната част на страната, съобщи Reuters.

Сблъсъците между косовската полиция и протестиращи, противопоставящи се на кметовете на етническите албанци, накараха Сърбия да постави армията си в пълна бойна готовност и да премести части по-близо до границата.

"Призоваваме институциите в Косово незабавно да деескалират (напрежението) и призоваваме всички страни да разрешат ситуацията чрез диалог“, е заявила Оана Лунгеску, говорител на трансатлантическия военен алианс, в публикация в Twitter.

Тя е заявила, че КФОР, ръководената от НАТО мироопазваща мисия от 3800 души в Косово, ще остане нащрек.

Нещата все още са напрегнати в северната част на страната, където тежко въоръжени полицейски сили с бронирани автомобили охраняваха общинските сгради.

Премиерът на Косово Албин Курти защити действията на полицията при ескортирането на новите кметове предишния ден.

"Правото на избраните на демократични избори е да поемат длъжност без заплахи или сплашване. Също така е право на гражданите да бъдат обслужвани от тези избрани длъжностни лица“, е написал Курти в Twitter.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разкритикувал правителството на Курти за действията му на север, като е заявил, че те "ненужно са ескалирали напрежението, (това подкопава) усилията ни да помогнем за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и (действията) ще имат последствия за нашите двустранни отношения с Косово. "

Британската медия припомня, че почти десетилетие след края на войната там сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на Косово за независимост от Сърбия от 2008 г. и все още виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са само мнозинството в северния регион.