Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник призова Сърбия и Косово да се въздържат от действия, които биха увеличили напрежението, предава "Анадолската агенция“.

Столтенберг проведе отделни телефонни разговори със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти относно напрежението, възникнало около регистрационните табели в северно Косово.

"Призовах и двете (страни) да се въздържат от всякакви едностранни действия, които могат да предизвикат ескалация. Диалогът е единственият път напред“, каза Столтенберг в Twitter.

Вучич съобщи, че е информирал Столтенберг, че Прищина нарушава Брюкселското споразумение.

"Посочих, че Прищина брутално нарушава Брюкселското споразумение с едностранните си действия...Въпреки това Сърбия се опитва да поддържа мира и стабилността и ще остане ангажирана с това“, каза той.

Курти е съгласен, че диалогът е единственият начин за разрешаване на проблема.

"Съгласен съм, че диалогът няма алтернатива. Сегашната ситуация е слаб опит на Белград да замени диалога с дестабилизация. Те няма да се провалят: обещавам да работя с КФОР, за да гарантирам сигурност и върховенство на закона, без дискриминация — в цялата Република Косово“, заяви той в туит.

Косовските сърби се оттеглиха от всички централни и местни институции в знак на протест срещу решението на Прищина да замени регистрационните номера, издадени на сърбите от сръбските власти, с табели от Република Косово.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград продължава да смята Косово за своя територия.

Прищина казва, че ще започне да налага глоби този месец на сръбски шофьори, използващи стари табели отпреди независимостта, и ще конфискува превозни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 г.

Европейският съюз също призова двете страни да се въздържат от всякакви едностранни действия.

Въпреки че призова представителите на Сърбия и косовските сърби да спазват задълженията си за диалог и да се върнат в косовските институции, за да изпълнят задълженията си, включително полицията, съдебната система и местната администрация, той поиска от косовските власти да удължат процеса на пререгистрация на превозни средства и да спрат всички наказателни действия срещу притежателите на стари регистрационни номера.