Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг "притиска“ съюзниците да отделят по общо 500 милиона евро годишно, за да помагат на Украйна с "несмъртоносна помощ и друга дългосрочна подкрепа“, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.  

Ръководителят на военния алианс на Запада иска съюзниците да увеличат вноските във фонда за всеобхватна помощ на НАТО за Украйна, който включва краткосрочна помощ като гориво, защитно оборудване и системи за борба с дронове, поясниха източници, пожелали анонимност.

Фондът също така има за цел да осигури дългосрочна подкрепа за модернизиране на Въоръжените сили на Украйна и постигане на стандартите за оперативна съвместимост на НАТО.

Агенцията подчертава, че подробностите около предложението на Столтенберг все още не са съгласувани. Предстои министрите на външните работи на страните от Алианса да обсъдят разработването на многогодишна програма за подкрепа на Украйна на започващата среща в Брюксел.

Позицията на НАТО за членството на Украйна не се е променила. Въпреки това, без победа във войната с Русия, въпросът за присъединяването й няма да бъде в дневния ред.

Когато войната приключи, страните от Алианса обаче ще трябва да вземат мерки, за да може Украйна да възпре евентуална бъдеща руска агресия.