НАТО повиши готовността на самолетите, задействани в мисията за "въздушна полиция“ в Черноморския регион, предава Reuters, като уточнява, че решението е взето след инцидента от миналия петък с прихващането на полски военен самолет от руски изтребител.

"Самолетите на мисията за въздушната полиция на НАТО бяха поставени в повишена готовност в резултат на опасното поведение на руски изтребител близо до полски военен самолет от [гранична агенция на ЕС] Фронтекс над Черно море край бреговете на Румъния в петък“, съобщи агенцията, позовавайки се на представител на Алианса, запазил анонимност.

По думите на източника на Reuters НАТО "остава бдителен", но отказа допълнителни коментари, препращайки журналистите за повече информация кък полските власти.

По-рано Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че на 5 май над Черно море руски изтребител Су-35 е ескортирал полски самолет L410 Turbolet, патрулирал в международното въздушно пространство над Черно море. Според военното ведомство в Букурещ маневрите на руския изтребител "предизвикаха повишено ниво на турбулентност и доведоха до сериозни затруднения при управлението на полския самолет“. В доклада се отбелязва, че полският екипаж е "успял да овладее самолета след първоначалната загуба на височина“ и да кацне безопасно на летище "Михаил Когълничану“. Членове на полския екипаж не са пострадали при инцидента.

Понастоящем четири изтребителя Eurofighter на италианските ВВС и осем F-16 на испанските ВВС са дислоцирани в Румъния на ротационен принцип в рамките на мисията за "въздушната полиция“ на НАТО, подпомагайки ВВС на северната ни съседна при патрулирането на въздушното пространство на страната.