Членовете на Северноатлантическия алианс на 13 юни приеха "оперативен план за разширяване на подкрепата за Украйна“, който предвижда по-голяма роля на НАТО в доставката на оръжия и обучението на украинската арми, съобщава DPA, позовавайки се на източници от Алианса.

Планът, одобрен от НАТО, наред с други неща, предвижда в бъдеще Алиансът да поеме международната координация на доставките на оръжие и обучението на украинските въоръжени сили.

Той, наред с другото, предвижда, че НАТО ще създаде аналог на Американската група за подпомагане на сигурността в Украйна (SAG-U), която действа в европейския щаб на въоръжените сили на САЩ във Висбаден, Германия и има около 300 военнослужещи.

Документът беше приет с писмена процедура в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и ще бъде оповестен в петък след официалното одобрение от министрите, пише DPA.

Както е известно, одобрението на "оперативния план“ беше блокирано дълго време от Унгария, тъй като НАТО взема всички решения с консенсус. Унгарският премиер Виктор Орбан се позова на факта, че инициативата на Алианса може да доведе до "директна конфронтация“ с Русия.

Но предишния ден Орбан се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и се съгласи да отмени ветото в замяна на обещание, че Унгария няма да участва в обучението на украинци или да финансира доставки на оръжие.