"Иран вероятно ще започне да прехвърля балистични ракети на Русия. Но засега това не се случва". Това е заявил официален представител на НАТО пред Reuters.

"Иран съобщи, че възнамерява да направи това и че ще постави балистични ракети в Русия и ние нямаме причина да смятаме, че няма да го направят", е коментирал още служителят.

Той е подчертал, че досега алиансът не е забелязал признаци за започване на такива доставки. Според представителя на НАТО Техеран ще започне прехвърлянето веднага щом се договори с Москва за "взаимноизгодни условия".

"Военната подкрепа на Северна Корея и Иран за Русия има сериозни последици за глобалната сигурност, които 32-членният съюз на НАТО не може да пренебрегне", е заявил генералният секретар Йенс Столтенберг ден по-рано.

Пхенян е прехвърлил балистични ракети и други оръжия на Русия, докато Иран също така е предоставил на Москва доставката на безпилотни самолети камикадзе тип "Шахед", често използвани за атакуване на украинска инфраструктура, допълва британската медия.

В замяна Русия предостави технологии и доставки, които помагат за разширяване на ракетния и ядрения капацитет на нейните съюзници.

Иран предостави над 1000 безпилотни летателни апарата от средата на 2022 г., които често се използват за удари по украинската противовъздушна отбрана по време на широкомащабни ракетни атаки.

Западните сили са все по-загрижени, че Техеран скоро също може да прехвърли балистични ракети на Русия.

"Приятелите на Русия в Азия са жизненоважни за продължаването на тази агресивна война", е заявил Столтенберг по време на срещата на министрите в Брюксел.

Китай също така "подкрепя военната икономика на Русия", е коментирал той.

"Това има последици за регионалната и глобалната сигурност", е коментирал Столтенберг и е добавил, че министрите ще обсъдят как да се справят с проблема.