Министрите на външните работи от НАТО се съгласиха в сряда да засилят работата с Украйна по широк кръг от въпроси, свързани със сигурността, в опит да покажат солидарност на фона на отвличането на вниманието от войната между Израел и Хамас, пише европейската редакция на Politico.

В изявление съюзниците от НАТО обещаха "да останат непоколебими в своя ангажимент за по-нататъшно засилване на политическата и практическа подкрепа за Украйна“ и увериха, че "ще продължат подкрепата си толкова дълго, колкото е необходимо“, след среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел.

"Увеличаваме нашата оперативна съвместимост с НАТО“, заяви Кулеба преди първата среща на Съвета НАТО-Украйна на ниво външни министри. "Ние фактически почти се превръщаме в армия от НАТО по отношение на нашия технически капацитет, подходи за управление и принципи на управление на армия“.

Според изявлението на НАТО, Алиансът и Украйна "вече работят и вземат решения заедно, като равни, по широк кръг от въпроси, включително оперативна съвместимост, енергийна сигурност, иновации, киберзащита и устойчивост. Ние ще доразвием тези направления на работа“.

Страните от НАТО също ще работят за "помощ за възстановяването на украинския сектор за сигурност и отбрана и за подкрепа на възпирането и отбраната на Украйна в дългосрочен план“.

"Като част от тези усилия ние разработваме пътна карта за прехода на Украйна към пълна оперативна съвместимост с НАТО“, заявиха те, подчертавайки важността на оперативно съвместимите системи като предпоставка за присъединяването на Украйна към НАТО.