Няколко седмици преди годишната среща на върха във Вилнюс в страните-членки на НАТО са в ход засилени дискусии за определяне на следващите стъпки по пътя на украинското членство в организацията. Но въпреки общата позиция сред държавите, Алиансът няма да отправи официална покана за членство към Украйна на срещата на 11-12 юли в литовската столица, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовават на официални лица.

Въпреки това страните от НАТО обсъждат възможността за засилване на взаимодействието с Киев и потенциалното определяне на условията за влизането на страната в западния военен съюз. Позовавайки се на източници сред официални лица, изданието съобщава, че "сред 31-те членове на Алианса, въпреки призивите на Киев, има консенсус, че НАТО по време на срещата на 11-12 юли няма да изпрати на Украйна официална покана за присъединяване“.

По данни на вестника "източноевропейските страни искат конкретни действия към тази цел, включително потенциални ангажименти по отношение на времето за влизане на Украйна, докато САЩ и някои западноевропейски държави се застъпват за по-малки стъпки“.Уточнява се, че "те може да включват бюрократично надграждане на орган между НАТО и Украйна или решения за по-нататъшно разширяване на техническата подкрепа на НАТО за отбранителния сектор на Украйна“.

Изданието съобщава, че балтийски служители са предложили да се "изпрати официална покана на Украйна да се присъедини“ към НАТО или да се започне процесът на "определяне на времева рамка или определени условия“ за това. Министърът на външните работи на Чешката република Ян Липавски също се е изказал в полза на това на Украйна да се "предостави действителен път“ към НАТО.

В статията се пояснява, че САЩ и техните съюзници в Западна Европа "предпочитат по-бавен и по-предпазлив подход“. Администрацията на Джо Байдън настоява, че предоставянето на Украйна на постоянна подкрепа на бойното поле, докато се подготвя за нейната отдавна обявена контраофанзива, е основен приоритет сред страните от НАТО. Американската страна смята "членството [на Киев] в НАТО и потенциалните гаранции за сигурност като въпроси, които трябва да бъдат разгледани в рамките на бъдещо уреждане“ на конфликта в Украйна.

"На този етап вниманието трябва да се съсредоточи върху практическата подкрепа и върху това как най-добре можем да поддържаме военната помощ, която предоставяме на Украйна“, цитира изданието пожелал анонимност американски служител. Според него отношенията между НАТО и Украйна няма да бъдат от първостепенно значение, ако Алиансът не може да гарантира способността да "подкрепи (Киев) в областта на сигурността“.

Някои страни отбелязват, че влизането на Украйна в НАТО би означавало "автоматично активиране на член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан във Вашингтон през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на въоръжено нападение срещу един или повече страни членки на НАТО. Това "би въвлякло Алианса в огромен конфликт с най-голямата ядрена сила в света", се отбелязва в статията.

Според служител от източноевропейска държава има "нещо като пинг-понг между Германия, Франция и САЩ“ - представителите на всяка една от тези страни посочват, че "останалите имат най-сериозни опасения“.

В статията се посочва, че страните от алианса "се стремят да преодолеят различията относно членството на Украйна“ и в тази връзки дискусиите са сезасилили. Изданието пояснява, че страните-членки на НАТО "провеждат консултации, за да определят следващите стъпки за присъединяване на Украйна към Алианса“. Те се опитват да изработят обща позиция по въпроса "колко бързо Киев трябва да мине под трансатлантическия щит“.

Британски дипломат разкри пред вестника, че страните от НАТО се стремят да постигнат споразумения преди срещата на върха, които ще "демонстрират единство и осезаема подкрепа за Украйна“, ще покажат запазването на "политиката на отворените врати“ на Алианса и ще "покажат напредък по отношение на членството на Кив, като същевременно зачита опасенията на някои членове" на блока.

Вестникът цитира и коментар на постоянния представител на Украйна в НАТО Наталия Галибаренко, съгласно която "срещата във Вилнюс няма да бъде историческа <...> без решение за бъдещето на Украйна в Алианса“. Галибаренко смята, че страните от Алианса "трябва да определят пътя“ към членството на Киев , а също така да определят "алгоритъма за движение на Украйна към присъединяване към НАТО“.