Северноатлантическият алианс не знае кой е отговорен за взривяването на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", но този саботаж потвърждава необходимостта от защита на неговата критична подводна инфраструктура. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на неформална среща на ръководителите на военни ведомства на страните-членки на Алианса, предава ТАСС.

"Знаем, че е имало нападение срещу газопроводите "Северен поток". Това бе акт на саботаж, но не можахме да идентифицираме кой стои зад него. Знаем също, че това потвърждава важността на защитата на нашата критична подводна инфраструктура. Имаме хиляди километри подводни газопроводи и нефтопроводи, електрически и интернет кабели. Ние в НАТО ги защитаваме отдавна и създадохме отделно командване, което гарантира сигурността им“, подчерта Столтенберг, отговаряйки на въпрос на журналисти относно изявления, според които "проукраинска групировка“ може да е извършила саботажа, като е наела яхта в Полша и е действала без да бъде санкционирана от администрацията на САЩ.

Според Хърш, експлозиви по газопроводите "Северен поток" са били поставени от американски специалисти с подкрепата на норвежки водолази под прикритието на учението на НАТО BALTOPS-22. Журналистът смята, че то е извършено по пряка заповед на Белия дом.

Газовите компании в САЩ и Норвегия са основните печеливши от унищожаването на "Северен поток" и "Северен поток 2", тъй като това им гарантира качествено увеличение на износа на техния втечнен природен газ за ЕС.