След ракетния удар в Полша НАТО не вижда доказателства за преднамерена руска атака. Резултатите от разследванията все още се чакат, подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след извънредно заседание на Съвета на НАТО. "Въпреки това нямаме индикации, че това е умишлена атака. Нищо не показва, че Русия подготвя военни атаки срещу страни от НАТО“, цитира германският вестник Die Zeit думите на норвежеца.

Първоначалният анализ предполага, че инцидентът е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна, за да отблъсне руска ракета, насочена срещу Украйна. "Но искам да стане ясно, че не е по вина на Украйна. В крайна сметка Русия носи отговорност, тъй като продължава незаконната война срещу Украйна“. Инцидентът е станал по време на поредица от ракетни удари на Русия срещу Украйна.

На срещата си страните от НАТО потвърдиха, че ще продължат да подкрепят правото на Украйна на самоотбрана. "Русия трябва да прекрати тази безсмислена война", настоя генералният секретар. НАТО ще следи отблизо ситуацията. "Ние винаги ще правим каквото е необходимо, за да защитаваме всички съюзници.