Министрите на отбраната на НАТО не успяха да постигнат споразумение относно новите планове за това как Алиансът ще отговори на руска атака, а един от дипломат обвини Турция, че ги блокира, съобщи Reuters.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е отбелязал, че министрите са прегледали плановете, първите след края на Студената война и дадени от нахлуването на Русия в Украйна, на двудневна среща в Брюксел и се приближават към постигането на съгласие по тях.

 Но един от дипломатите е заявил, че Турция е блокирала одобрението на формулировката за географски местоположения, включително по отношение на Кипър. Все още има възможност да се намери решение преди срещата на върха на НАТО в средата на юли във Вилнюс, е добавил дипломатът.

Дипломатическата мисия на Турция в НАТО е заявила, че е погрешно да се коментира таен документ на НАТО, като е добавила само, че "обичайният процес на консултации и оценка между съюзниците продължава".

Така наречените регионални планове се състоят от хиляди страници секретни военни планове, които подробно описват как Алиансът ще отговори на руска атака.

Съставянето на документите означава фундаментална промяна. НАТО не виждаше необходимост от широкомащабни отбранителни планове в продължение на десетилетия, докато водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия вече не представлява заплаха.

Но с най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам, която бушува точно отвъд нейните граници в Украйна, Алиансът сега предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с противник като Москва.

НАТО също така ще даде насоки на страните как да модернизират своите сили и логистика.

"Въпреки че регионалните планове не са официално одобрени днес, ние очакваме тези планове да бъдат част от поредица от резултати за срещата на върха във Вилнюс през юли“, е заявил високопоставен американски служител пред Reuters.