Съюзниците от НАТО ще предадат на Турция съоръжения за настаняване на засегнатите от опустошителните земетресения в страната, съобщава телевизионният канал NTV.

От изявлението на организацията става ясно, че съоръженията за подслон, които НАТО ще изпрати, се използват в ученията и операциите на страните-членки на Алианса. Те са оборудвани с генератори и система за отопление.

Към настоящия момент военни служители на НАТО оценяват най-подходящите логистични и транспортни възможности за предаването на съоръженията за подслон, които в момента се намират в Южния оперативен център на Агенцията за подкрепа на НАТО в Таранто, Италия.

Върховният командващ съюзническите сили на НАТО в Европа (SACEUR) генерал Кристофър Каволи ще ръководи усилията за изпращане на помощта.

Приветствайки решението на съюзниците, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че "НАТО е силно солидарен с нашия съюзник Турция. Прехвърлянето на тези съоръжения за подслон ще спаси животи. Съюзниците и партньорите на НАТО оказват сериозна подкрепа на усилията за оказване на помощ. Ние ще продължаваме да правим всичко възможно, за да помагаме на нуждаещите се“.