Съветът на НАТО е одобрил изпращането на допълнителни сили на мисията KFOR в Косово, за да стабилизира ситуацията в северната част на страната, се казва в изявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитирано от вестник Koha Ditore.

"От май засилихме присъствието на KFRO. Северноатлантическият съвет одобри изпращането на допълнителни сили за разрешаване на настоящата ситуация", се отбелязва в документа.

В изявлението на генералния секретар не се уточнява точно колко души предстои да бъдат изпратени в най-младата държава на Балканите. Освен това Столтенберг призова всички страни в конфликта да положат усилия за намаляване на напрежението.

По-рано тази седмица официален Белград разкритикува KFRO за "бездействието“ им по време на операцията, проведена от косовската полиция в северната част на страната миналия уикенд.

"KFOR трябваше да реагира незабавно. Разочаровани сме, че те погледнаха случващото се отвън и позволиха задържането на сърбите", коментира сръбският министър на отбраната Милош Вучевич по телевизионния канал РТС в сряда.

Сръбският президент Александър Вучич проведе във вторник среща с посланиците на Великобритания, Италия, Германия, САЩ, Франция, както и с ръководителя на делегацията на ЕС и ги помоли KFRO да поеме контрол над ситуацията в северната част на региона вместо косовската полиция.