Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха третата Съвместна декларация на НАТО и ЕС за сътрудничество в Брюксел във вторник, съобщава официалният уебсайт на Алианса.

Това е третото споразумение между ЕС и НАТО. Обсъждането на текста му започна преди две години, подписването на документа беше многократно отлагано заради военния конфликт между Русия и Украйна и напрежението между Турция и Кипър. Първоначално декларацията трябваше да бъде подписана на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 г. Politico съобщи, че европейските дипломати са се отнесли скептично към подготовката на документа поради постоянното отлагане на датите за подписване.

Както съобщава AFP, декларацията изброява борбата с "нарастващата геостратегическа конкуренция", защитата на критичната инфраструктура и противодействието на заплахите от новите технологии като теми за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС. В нея също така се отбелязва ролята на НАТО и ЕС за поддържането на мира. Страните също се споразумяха да засилят своята политическа, икономическа и военна мощ.