На фона на перспективата за директна война между страните-членки на НАТО и Русия и непрекъснатите заплахи на Кремъл срещу Запада, Алиансът е на път да финализира реформа за обща стратегия за справяне с произтичащите от Москва предизвикателства. Стратегията, която е проектирана с оглед новата геополитическа реалност и изготвянето на която е ускорено с оглед военния конфликт в Украйна, представлява "най-голямата реорганизация“ на НАТО след годините на Студената война, отбелязват в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais.

В статията се подчертава, че Алиансът завършва реформата на цялостната стратегия за противодействие на тероризма и предполагаемата заплаха от Руската федерация. Това е "най-голямата реконфигурация от Студената война“, уверяват източници от НАТО, които участват в разработването на първата пълна и единна стратегия на организацията от три десетилетия насам.

Отбелязва се, че стратегията с обем около четири хиляди страници предвиждат реформиране на някои военни методи. Освен това инициативата съдържа анализи и актуализации на различни заплахи, за които се предполага, че идват от Москва, както и отговори на възможните сценарии. Очаква се новият план да бъде одобрен на срещата на съюзническите държавни и правителствени ръководители на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.

Изданието пояснява, че стратегията е озаглавена "Регионални планове“. В нея се предлагат начини за това как НАТО може да действа срещу две основни заплахи за организацията: терористичните групировки и Русия. "За първи път след Студената война ще имаме обективни цели за способности, базирани на заплахи“, обяснява председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.